GENEL BİLGİLER
GENEL BİLGİLER
İzmir Bakırçay Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 2018 yılında Seyrek Kampüsünde kurulmuştur. 2020 YÖK İzleme ve Değerlendirme Genel Raporuna göre kişi başına düşen kitap sayısıyla Devlet Üniversiteleri arasında birinci olan merkez kütüphanemiz; eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde birinci derecede görev yapan ve bunun için gerekli bilgi kaynaklarını bünyesinde toplayıp kullanıcılarının hizmetine en iyi şekilde sunmayı hedefleyen bir bilgi merkezidir. Kütüphanemiz 1.650 m² kapalı alana ve 300 kişilik oturma kapasitesine sahiptir.
İzmir’in ilk Engelsiz üniversite ödülüne sahip üniversitemiz, görme engelli ve az gören kullanıcılarımız için 1 adet tam donanımlı sesli/ altı nokta kabartmalı ve büyütmeli çalışma istasyonuna sahiptir.
Kütüphanemizin dermesi, tüm akademisyen ve öğrencilerimizin bilgi kaynağı ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilip güncellenmektedir. Kütüphanemizde uluslararası standartlara sahip olan Türkiye’deki üniversite kütüphaneleri arasında en yaygın kullanıma sahip olan YORDAM akıllı kütüphane sistemi kullanılmaktadır. Kütüphanemizdeki kitapların sınıflaması “Library of Congress” sınıflama sistemine doğrultusunda yapılmakta ve tüm kitapların kataloglamasında AACR2 (Anglo American Cataloging Rules II) kullanılmaktadır.
Kullanıcılarımızın kütüphanemizden ödünç aldığı ya da kullandığı tüm kaynaklar Easyclean Sterilizasyon Cihazı ile steril edildikten sonra tekrar kullanımı sunulmaktadır. Kullanıcılarının bilgiye ulaşmadaki öneminin farkında olan İzmir Bakırçay Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, bünyesine her yıl yeni materyaller ekleyerek dermesini genişletmektedir.
Kütüphanemizin asma katında bulunan 9 adet grup çalışma odası ile kullanıcıların hizmetine sunulan 35 adet bilgisayar YORDAM kütüphane otomasyon programı üzerinden yapılacak rezervasyon ile 4’er saatlik dilimler halinde kullanımına sunulmaktadır.
TUBİTAK ULAKBİM aracılığı sunulan veritabanlarına erişim imkânı bulunmaktadır. Ayrıca kullanıcılarımız kampüs içerisinde abone, deneme ve açık erişim veritabanlarına kütüphanemiz aracılığıyla rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Tüm bu hizmetlere kampüs dışından (Vetis) ulaşmak da mümkündür.
İzmir Üniversiteler Platformu kapsamında İzmir’de bulunan diğer üniversite kütüphanelerinin kullanımı ve kaynak paylaşımı imkânı,
Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) Kütüphaneler arası İş birliği Takip Sistemi aracılığı ile Türkiye’deki üye diğer kurumlar ile kaynak paylaşımı,
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından hizmete sunulan Türkiye Belge Sağlama (TÜBESS) aracılığı ile Türkiye’deki üye diğer kurumlar ile kaynak paylaşımı gerçekleştirilmektedir.
İzmir Bakırçay Üniversitesi Merkez Kütüphanesinin işleyişi Kütüphane Yönergemize uygun olarak sürdürülmektedir.