USEFUL LINKS
Aperta, TÜBİTAK’ın açık erişim arşividir.
Harman (Türkiye Akademik Arşivi)
Harman, Türkiye’deki üniversitelerin, kamu ve araştırma kurumlarının açık arşivlerinin ulusal arşividir.
ArXiv fizik, matematik, bilgisayar bilimi, kantitatif biyoloji, kantitatif finans, istatistik, elektrik mühendisliği ve sistem bilimi ile iktisat alanlarındaki bilimsel ön baskılar için bir arşivdir.
OpenAIRE, AE politikalarını destekleyen Açık Erişim bilgi havuzları, arşivler ve dergiler ağı sağlayan bir Avrupa açık bilim oluşumudur / altyapısıdır.
Zenodo, bir OpenAIRE ortağı ve açık kaynak, açık erişim ve açık veri öncüsü olan CERN tarafından kurulan toplayıcı bir arşivdir.
SSOAR-Sosyal Bilimler Açık Erişim Arşivi
Sosyal Bilimler Açık Erişim Arşivi (Social Science Open Access Repository-SSOR) Leibniz Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülen 55.000’den fazla yayına ücretsiz erişim sağlayan bir sosyal bilim literatürü veritabanıdır.
TÜBİTAK ULAKBİM çatısı altında, Türkiye’de yayınlanan akademik dergiler için elektronik ortamda barındırma ve editoryal süreç yönetimi hizmeti sunar. DergiPark, ulusal akademik dergilerin standartlara uygun olarak varlık kazanmasına ve uluslararası görünürlüğünün artırılmasına destek olur.
TR Dizin, ULAKBİM tarafından oluşturulan, fen bilimleri ve sosyal bilimler, diş hekimliği, eczacılık, mühendislik, sağlık bilimleri yanında sosyal ve beşeri bilimler alanlarındaki ulusal dergilere ev sahipliği yapan ve indeksleyen bir platformdur.
CiteSeerX, öncelikle bilgisayar ve bilgi bilimindeki literatüre odaklanan, 5 milyondan fazla bilimsel belgeye ücretsiz erişim sağlayan bir dijital kütüphane arama motorudur.
CORE (COnnecting REpositories) dünya çapında arşivlerden ve dergilerden tüm açık erişimli araştırma çıktılarını toplar ve bunları kamuya sunar.
İktisat alanında çalışma çıktıları, dergi makaleleri ve yazılımlar için bir çevrimiçi koleksiyon olan RePEc’e (İktisat Araştırma Belgeleri) erişim sağlar.
Açık erişim yayıncısı MDPI tarafından geliştirilen ve sürdürülen Scilit, günlük olarak CrossRef ve PubMed’den en son verileri çekerek bilimsel materyalleri indeksleyen çok disiplinli, ücretsiz bir bilimsel veritabanıdır.
Açık Erişim Sistemi ile TBMM Kütüphanesi dijital kaynaklarının ve TBMM’de üretilen yasama/denetim faaliyetleri ile ilgili entelektüel bilginin bulunduğu bir açık erişim sitesidir.
DOAB-Açık Erişim Kitapları Dizini
OAPEN, OpenEdition, CNRS, and Aix-Marseille Üniversitesi’nin ortak tarama motoru olan Açık Erişim Kitapları Dizini (Directory of Open Access Books-DOAB) 379 yayıncının 27900’den fazla hakemli akademik kitabına erişim sağlar.
Eğitim ve araştırma kurumlarının ortak oluşumu olan HathiTrust, partner kütüphaneler tarafından dijitalleştirilmiş milyonlarca başlıktan oluşan bir koleksiyon sunar.
1996 yılında kurulan İnternet Arşivi (archive.org) dijitalleştirilmiş kitaplara ve diğer dijital eserlere erişim sağlar. Bazı kitaplar pdf olarak indirilmez, ancak bir kullanıcı tarafından 14 günlüğüne ödünç alınabilir. Ödünç alma, ücretsiz açılabilecek bir hesap ve Adobe Digital Editions aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Brill, Cornell Üniversitesi Yayınları, De Gruyter ve Kaliforniya Üniversitesi Yayınları dahil olmak üzere 75’in üzerinde yayıncının 6.000’den fazla e-kitap herkesin erişimine sunulmaktadır.
OAPEN, temel olarak beşeri bilimler ve sosyal bilimler alanında, ücretsiz erişilebilen akademik kitaplar içeren bir çevrimiçi kütüphane ve yayın platformudur.
Bağımsız bir açık erişim yayıncısı olan Open Book Publishers, beşeri bilimler ve sosyal bilimler alanında basılı kitaplar yanı sıra her bir kitabın PDF, HTML ve XML formatlarında çevrim içi okunabilen, indirilebilen, tekrar kullanılabilen veya her yere iliştirilebilen ücretsiz çevrim içi sürümlerini de yayınlar.
OpenEdition, beşeri bilimler ve sosyal bilimler elektronik kaynakları için OpenEdition Books altında 9000’den fazla kitaba erişim sağlayan Fransa menşeili bir platformdur.
Gutenberg Projesi, ABD telif haklarının zaman aşımına uğradığı eski eserler başta olmak üzere, dünyanın önemli eserlerinden 60.000’den fazla e-kitaba ücretsiz erişim sağlayan bir kütüphanedir. E-kitapları indirmek için HTML, epub, kindle, düz metin gibi formatlar arasından seçim yapabilir veya kitapları çevrimiçi okuyabilirsiniz.
Project Muse, birçok seçkin üniversite yayınevinden ve akademik topluluklardan açık erişimli dergiler ve kitaplar sunar.
SpringerOpen; bilim, teknoloji, tıp, beşeri bilimler ve sosyal bilimlerin her alanından açık erişimli dergiler ve kitaplar sunar.
Yüksek kaliteli, dikkatle biçimlendirilmiş, erişilebilir, açık kaynaklı ve ücretsiz kamuya ait e-kitap koleksiyonu üretmek için gönüllü yürütülen kar amacı gütmeyen bir oluşumdur.
Nedir ?
Kalkınma Kütüphanesi, yerel potansiyelleri ortaya çıkarmak, iş birliği kültürünü geliştirmek ve yerel kabiliyetleri desteklemek üzere faaliyet gösteren 26 kalkınma ajansının hazırlamış olduğu bölgesel plan ve programlar, sektör analiz raporları, proje fizibilite raporları, etki analizleri ve daha birçok türdeki yayınları tek bir web adresinde kullanıma açan, toplumun tüm kesimlerinin erişimine olanak sağlayan interaktif bir portaldır.
Nasıl Kullanılır ?
İstediğiniz bir dokümanın detay sayfasına ulaştığınızda ilk etapta dokümanın bir özetini görüntülersiniz. Sitenin sol kısmında doküman resminin hemen altında bulunan işlevsel butonlar ile Google Drive uygulamasına dokümanınızı kaydedebilir, dokümanı bilgisayarınıza indirebilir, seçtiğiniz dokümanı online olarak görüntüleyebilir ya da dokümanı sıkıştırıp daha düşük boyutta indirebilirsiniz. Aynı sayfa üzerindeki seçeneklerden dokümanı sosyal medya platformundan kolayca paylaşabilir ya da e-posta ile okumasını istediğiniz kişiye gönderebilirsiniz.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi
1.046 ders kitabı, 12.289 ders sunusu, 2.987 video, 7.823 ünite özeti ve 6.614 sesli özeri en güncel haliyle tamamen ücretsiz erişilebilir durumdadır.
Türkiye'deki prestijli üniversitelerin en kapsamlı açık erişim koleksiyonlarını içeren güçlü ve kullanıcı dostu araştırma platformu; tüm kullanıcılarınız için ücretsiz ve sınırsız, tam metin arama imkanı sunar.
Geniş bir Tez, Dergi ve Makale koleksiyonuyla; akademisyenler tüm içerik ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, dijital içerik göndererek koleksiyonlara katkıda bulunarak büyütebilirler.
- Yerel dilde tam metin aramaya imkan veren tek platform
- Geniş kapsamlı akademik ve bilimsel içerik
- Türk Çalışmaları hakkında diğer dillerden Açık Erişim küresel akademik ve araştırma içeriği
- Kullanıcı dostu, tek bir arama platformunda toplu içerik
- Kullanılabilirlik, erişilebilirlik ve keşfedilebilirlik gibi uluslararası kütüphane standartlarına bağlı son teknoloji tam metin araştırma platformu
- IP Yetkilendirme, EZ Proxy ve Athens dahil olmak üzere kimlik doğrulama erişimi
- Yönetici panosu, kütüphanecilerin kullanım panolarına, MARC kayıtlarına, koleksiyon ayrıntılarına ve daha fazlasına erişmelerini sağlar